Mobile Vision.
Beter zien voor iedereen

Visuele beperkingen

Wat is low vision?

Low Vision is minder dan 30% kunnen zien, zelfs niet met de beste bril of contactlenzen en een gezichtsveld-beperking in verschillende vormen. De website van de NUVO - low vision geeft informatie aan slechtzienden en hun naasten over slechtziendheid, welke hulpmiddelen er zijn, wat doet een low-visionspecialist en over de vergoedingen door zorgverzekeraars. Voor vragen kunt u ook contact opnemen met de specialist van Mobile Vision.

Wat is Maculadegeneratie?

Uw ogen bestaan uit verschillende structuren en onderdelen. Het netvlies vormt de ‘binnenbekleding’ van het oog. In het centrum van het netvlies, achterin het oog, bevindt zich de gele vlek of macula. Hiermee kunt u details zien (dit wordt mogelijk gemaakt door de fotoreceptoren (o.a. kegeltjes) die daar aanwezig zijn). Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij het scherpe zien wordt aangetast.

De meest voorkomende vorm is de leeftijdsgebonden maculadegeneratie: deze begint meestal na het 50ste levensjaar. Het is een slijtageproces aan de macula waardoor de fotoreceptoren (vooral de kegeltjes) worden aangetast. De oorzaak van dit proces is niet bekend. Wel spelen risicofactoren als leeftijd, roken, erfelijkheid en onvoldoende gezonde voeding mee.

Maculadegeneratie komt voor in twee vormen: de droge en natte vorm. De droge vorm komt het meest voor en is de minst ernstige vorm. Het zicht gaat heel geleidelijk achter uit, maar helaas bestaat er voor deze vorm geen behandeling. Een droge vorm kan in bepaalde gevallen overgaan in een natte vorm. Er komt dan vocht of bloed in het netvlies. Dit kan gebeuren doordat het netvlies een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen heeft. Er worden nieuwe bloedvaatjes gevormd, deze zijn van slechte kwaliteit en kunnen gaan lekken. Het zicht wordt dan snel slechter. De natte vorm kan behandeld worden met injecties (avastin of lucentis) in het oog.

Welk effect heeft maculadegeneratie op het zien?

Over het algemeen is de ervaring dat het zicht steeds minder scherp wordt. Ook het contrast zien neemt af en kleuren kunnen moeilijker onderscheiden te zijn. Bij het lezen van teksten kunnen letters erg dansen of er kunnen stukjes wegvallen. In het verdere beloop van het ziektebeeld kan ook vervorming van beeld optreden en centraal een grijze of rommelige vlek ontstaan, u gaat de details minder goed waarnemen.

Wat zouden hulpmiddelen kunnen betekenen voor mensen met macula degeneratie?

Doordat het zicht, vooral het detail zien, minder is geworden kunnen alledaagse problemen ontstaan. Zoals het niet meer herkennen van gezichten, moeilijk of niet kunnen lezen, het niet op tijd signaleren van stoepjes of los liggendstoeptegels of prijskaartjes niet meer kunnen lezen. Ook kan lichthinder (felle zonlicht) ontstaan.

Al tijdens de medische behandeling kan het zien verbeterd worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van hulpmiddelen waardoor u nog in staat bent om:

  • goed te kunnen lezen 
  • zelfstandig het huishouden te doen
  • prijzen, productinformatie tijdens het boodschappen doen te zien 
  • de pinautomaat te bedienen
  • hobby en handwerk te kunnen doen 
  • uw make-up te verzorgen
  • televisie te kunnen kijken of spelletjes te kunnen blijven doen

Gelukkig bestaan er diverse hulpmiddelen die u zouden kunnen helpen om deze problemen te minimaliseren. Daarbij kunt u denken aan een tafelloep of handloep, loepenbril of tv-bril. Maar ook aan filterbrillen met contrast verhogende glazen of speciale brillen met gekleurde glazen waardoor het contrast beter wordt. Mobile Vision kan u hierover adviseren.

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan.
De oorzaak is waarschijnlijk een slechte doorbloeding van de oogzenuw. Vaak (maar niet altijd) is er een relatie met een te hoge oogdruk. Door het verlies van de zenuwvezels ontstaan blinde vlekken in het gezichtsveld, ook wel gezichtsvelddefecten genoemd. Als de ziekte niet of onvoldoende wordt behandeld zullen de gezichtsvelddefecten groter worden en kan in een laat stadium ook het scherpe zien worden aangetast. Het mechanisme dat bij glaucoom leidt tot de aantasting van de oogzenuw, is nog steeds niet tot in alle details bekend. Wel zijn er veel factoren bekend die de kans op optreden van glaucoom aanzienlijk verhogen (risicofactoren):

  • Verhoogde oogdruk
  • Glaucoom in de familie
  • Hoge leeftijd
  • Sterke bij- of verziendheid
  • Negroïde mensen hebben vaker glaucoom
  • Afwijkingen van de bloedvaten bij of in het oog

Wat is DIABETISCHE RETINOPATHIE

Bij Suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen afwijkingen op het netvlies ontstaan, zonder dat het zicht meteen vermindert. Deze afwijking heet diabetische retinopathie en kan blindheid tot gevolg hebben. Controle kan oogschade bij suikerziekte (retinopathie) tijdig stoppen.


Wat zijn de gevolgen van suikerziekte in het oog?

Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. De ooglens zorgt er (deels) voor dat beelden scherpgesteld worden in het oog (op het netvlies), zodat beelden scherp worden gezien. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder, zodat beelden minder scherp in het oog (op het netvlies) geprojecteerd worden. Het minder helder worden van de lens noemen we staar of cataract. De klachten die u kunt krijgen van cataract zijn:

  • Waziger zien
  • Minder waarneming van kleuren (grauwer beeld)
  • Dubbelzien of schaduwbeelden met één oog
  • Lichtschitteringen of verblinding door licht
  • Veranderende brilsterkte
  • Meer lichtbehoefte bij lezen.

 

Meestal kan de oogarts een nieuwe lens plaatsen waardoor u meestal weer goed ziet, maar in sommige gevallen wil de oogarts dit uitstellen omdat het oog niet helemaal gezond is of omdat u 1 goed oog heeft. Is dit bij u het geval en gaat het lezen en TV kijken niet meer goed dan kunnen wij van Mobile Vision altijd langs komen om te onderzoeken of u een hulpmiddel nodig heeft.